Om webbplatsen

Om webbplatsen

Här kan du läsa om hur bibliotekets webbplats fungerar.

Hör gärna av dig till maria.nygard@upplandsvasby.se om du har frågor, eller om du tycker att någon guide saknas på den här sidan.

Logga in och logga ut

Inloggning hittar du längst upp. Klicka på "Logga in" för att få fram inloggningsrutan. Fyll i ditt personnummer (tio siffror) + PIN-kod eller lånekortsnummer + PIN-kod.  

När du har loggat in byts texten ut till "Mina sidor", och genom att klicka på den länken hittar du dina lån, dina reservationer m.m. 

För att logga ut klickar du "Mina sidor" högst upp. Då får du fram en ruta där utloggningsknappen finns högst upp. 

Glömt PIN-kod

Om du har glömt din PIN-kod kan du skapa en ny kod. Om det inte fungerar, exempelvis för att du inte har en aktuell e-postadress kopplad till ditt lånekort, kan du få en ny kod på biblioteket. Ta med ditt lånekort eller legitimation.

Spärra lånekort

Om du har blivit av med ditt lånekort kan du spärra det själv på sidan Mina uppgifter. Klicka på rubriken "Lånekort, PIN-kod och lånehistorik". 

Det är bra att spärra ett borttappat lånekort så att ingen annan kan använda det. Kontakta biblioteket om du behöver hjälp med att spärra ditt kort.

Om du har spärrat ditt kort av misstag kan du inte aktivera det igen själv. Kontakta biblioteket så hjälper vi dig.

Tillbaka till toppen av sidan.

Låna om

Du kan låna om böcker och andra medier fem gånger på sidan Mina lån.

För att låna om en titel: Klicka på den gröna knappen "Låna om" bredvid titeln.

För att låna om flera titlar på en gång: markera kryssrutorna och klicka på den gröna knappen "Låna om" högst upp.

Du får en bekräftelse på vilka titlar som har lånats om och det nya återlämningsdatumet.

 

Om du markerade en bok som inte går att låna om får du besked om det också: "Dessa titlar gick inte att låna om".

Tillbaka till toppen av sidan.

Lånehistorik

Lånehistoriken är en funktion där du kan se vad du har lånat förut. För att aktivera den loggar du in och går till Mina uppgifter. Klicka på rubriken "Lånekort, PIN-kod och lånehistorik" och kryssa sedan i rutan "Spara min lånehistorik". Sedan hittar du historiken på sidan Min lånehistorik.

Lånehistoriken börjar sparas när du har aktiverat den, så du kan inte se vad du har lånat innan aktiveringen.

Tillbaka till toppen av sidan.

Sök

I sökrutan söker du bland de medier som finns på biblioteket. Vi har böcker, ljudböcker, tidskrfter, filmer och musik-CD.

Du kan söka efter titeln eller författarens namn eller både och. Du kan också söka efter ett ämne, som "litteraturvetenskap" eller "inredning".

Du kan använda operatorerna AND, OR och NOT.

Om du skriver katter AND hundar söker du efter medier som innehåller båda orden "katter" och "hundar".

Om du skriver katter OR hundar söker du både efter medier som innehåller ordet "katter" och medier som innehåller ordet "hundar".

Om du skriver katter NOT hundar söker du efter medier som innehåller "katter" men inte "hundar".  

Detaljerad sökning

På sidan för detaljerad sökning kan du välja att söka efter en viss medietyp, ett visst språk, målgrupp eller tidsperiod.

 

Visa sökresultat

Du kan välja hur du vill visa dina sökresultat. Du kan välja att visa dem med omslagsbilder och mer information, eller en enkel och tydlig lista utan bilder.

Sortera sökresultat

Du kan sortera dina sökresultat på olika sätt. Du kan välja att sortera dem efter författare (Av), vad böckerna eller medierna heter (Titel) eller hur nya de är (Utgivningsår).


På sidan för sökresultat finns rubriken "Filtrera din sökning". Den ligger till höger på en stor skärm, eller långt ner på sidan på en liten skärm. 

Där kan du välja att visa bara en viss medietyp, som bok, e-bok, ljudbok eller film. Du kan också välja ett språk, ett ämne eller att bara visa barnböcker eller vuxenböcker.

 

Var finns boken?

Klicka på titeln i sökresultaten. Då kommer du till en sida med information om just den titeln.

Skrolla ner till rubriken "Här finns titeln". 

Där ser du om den står på barnavdelningen, vuxenavdelningen eller i magasinet. Du ser också om den har någon särskild placering (t.ex. Deckare) och vilken hylla den hör still. Fråga personalen om du inte hittar!

Tillbaka till toppen av sidan.

Reservera

Du kan reservera böcker och andra medier som är utlånade. Att reservera innebär att ställa sig i kö till boken. Då får du ett meddelande med sms, e-post eller brev när det är din tur att låna den.  

Du kan också reservera titlar som finns inne i biblioteket. Då får du ett meddelande när personalen har plockat fram dem.

Sök upp den titel du är intresserad av, logga in och klicka på den blå knappen "Reservera".

När du har klickat på "Reservera" får du upp en ruta där du ska klicka på "Ok".

Om du vill kan du välja ett slutdatum för reservationens giltighetstid. Det innebär att efter det datumet försvinner din reservation och du kommer inte att få något meddelande. Det kan vara bra om du t.ex. ska resa bort eller om din kurs tar slut. 

Du kan inte välja att få boken ett visst datum.

Efter att du har klickat på "Ok" får du en bekräftelse på att du har reserverat och vilken plats du har i kön.

 

Tillbaka till toppen av sidan.

Ta bort reservation

Gå till Mina reservationer. Klicka i rutan vid den reservation du vill ta bort. Klicka sedan på "Ta bort."

 

Minneslista

Du kan spara titlar som du är intresserad av i Min minneslista. Klicka på den blå knappen där det står "Spara i minneslista". Du behöver vara inloggad för att minneslistan ska sparas.

Tillbaka till toppen av sidan.

Smakprov

Du kan provläsa vissa böcker. De har en blå knapp som det står "Smakprov" på. Klicka på den för att läsa de första sidorna i boken. Alla böcker har inte Smakprov, det är förlagen själva som lägger till det på Smakprov.se.

Tillbaka till toppen av sidan.

Språk