Väsbysamlingen

Väsbysamlingen

Väsbysamlingen är hyllan för dig som vill veta mer om Upplands Väsby. Den innehåller litteratur om kommunens historia, från istiden fram till våra dagar. Om traktens förvandling från jordbruksbygd till industriort, om arbetarrörelsens framväxt i takt med industrialiseringen, om sammanslagningen av de små självständiga småkommunerna Ed, Fresta och Hammarby till Upplands Väsby kommun och mycket annat läsvärt. I samlingen finns både faktaböcker och skönlitteratur, tidningsartiklar och andra skrifter.

Tips ur Väsbysamlingen

Mycket av materialet om Väsby förvaras i bibliotekets magasin. Fråga personalen om du inte hittar det du söker.

Rara böcker - en bibliotekshistorisk boksamling

"På Upplands Väsby bibliotek finns böcker från sockenbibliotekens och ABF-bibliotekens dagar, böcker med de gamla ursprungsstämplarna. Böckerna är inte särskilt unika i sig, men de ger en ovärderlig bild av Upplands Väsby kommuns egen bildningshistoria.”

Citatet är hämtat ur förordet till skriften Böcker åt alla! Glimtar ur Väsbys tidiga bibliotekshistoria av Lisa Wendelius och Laila Norström, båda bibliotekarier tidigare verksamma i Upplands Väsby. Skriften kom ut 2005 och är en utmärkt beledsagare till boksamlingen ”Rara böcker”.

Samlingen består av omkring 1300 böcker och finns i det tysta läsrummet. Det går bra att låna hem böckerna, be personalen att ta fram titlarna du är intresserad av.

Språk