Sök e-böcker och e-ljudböcker

Låna e-böcker

En e-bok är en bok i elektroniskt format. Du kan läsa e-böcker på din surfplatta, läsplatta, smartphone eller dator. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka appar eller program du behöver för att låna e-böcker.

Låneregler

Lånetiden för e-böcker är 28 dagar (4 veckor). Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, utan den slutar automatiskt att fungera efter 28 dagar. Då kan du låna den igen om du inte har hunnit läsa klart.

Du kan låna max 3 e-böcker och e-ljudböcker per vecka.

Ladda ner eller strömma

Alla våra e-böcker kan laddas ner. En del av dem kan även strömmas. När du strömmar en e-bok läser du den direkt i webbläsaren på bibliotekets webbplats och du behöver vara ansluten till internet hela tiden. Nerladdade e-böcker kan du läsa även när du inte har internetanslutning.

Epub eller pdf

De flesta e-böcker har filformatet epub. Vissa har formatet pdf, exempelvis om boken innehåller många bilder. Pdf kan inte läsas i Biblio, utan då behöver du en annan app.

Vi rekommenderar att bara låna pdf om du har tänkt läsa på en surfplatta eller dator, eftersom en mobil ofta har för liten skärm för att visa pdf-filen på ett bra sätt.

Läs i appen Biblio

När du lånar e-böcker i Biblio behöver du inget Adobe-ID, som du behöver i andra appar.

  1. Installera Biblio (Axiell Media) från App Store eller Play Store.
  2. Välj "Upplands Väsby".
  3. Logga in med ditt lånekortsnummer + PIN-kod eller personnummer + PIN-kod. Om du saknar PIN-kod kan du klicka på Glömt PIN-kod? eller be om en ny nästa gång du besöker biblioteket.

E-böcker som du lånar här på bibliotekets webbplats blir också tillgängliga i Biblio under "Mina lån".

Det finns både e-böcker och ljudböcker i Biblio. Under "Inställningar" i appen kan du välja om du vill se bara e-böcker eller bara ljudböcker.

Ljudböcker har en symbol med hörlurar och e-böcker har en symbol med en bok.

Vita hörlurar på blå bakgrund   Vit bok på rosa bakgrund

Biblio-hjälp

I appens meny kan du välja "Support" för att läsa frågor och svar. Hör av dig till biblioteket om du har problem med appen och inte hittar ditt svar där.

Läs i andra appar, på läsplatta eller i datorn

Du kan också läsa e-böcker i andra appar, på en läsplatta eller dator.

Adobe-ID

Du behöver ett Adobe-ID för att läsa nedladdade e-böcker. Det beror på att bibliotekets e-böcker är kopieringsskyddade, och Adobe-ID behövs för att låsa upp dem. Om du inte har ett sedan tidigare kan du skaffa det genom att följa den här länken.

När du har ett Adobe-ID lägger du in det i inställningarna i din e-boksapp eller i Adobe Digital Editions. 

Appar och program

För att läsa en nedladdad e-bok behöver du ett särskilt program eller en e-boksapp. Här är några tips.

PC/Mac

Adobe Digital Editions. Adobe Digital Editions använder du också för att föra över e-böcker från din dator till din mobil eller platta.

För Android

Aldiko, PocketBook Reader.

För iPhone/iPad

PocketBook Reader.

Bluefire Reader finns fortfarande, men är inte gratis längre.

Så här lånar du e-böcker

1. Logga in på bibliotekets webbplats via "Logga in" högst upp på sidan. Om du saknar PIN-kod kan du klicka på Glömt PIN-kod? eller be om en ny nästa gång du besöker biblioteket.

2. Sök upp en e-bok som du vill låna i vår katalog och klicka på titeln i träfflistan.

3. Välj i vilket format du vill läsa e-boken och klicka på länken. Vänta några sekunder.

Texten på bilden visar två alternativ. Låna: läs strömmande och Låna: ladda ner (EPUB).

4. När du har klickat på "Låna" ändras länken till "Öppna" efter några sekunder. Klicka för att öppna filen med ditt e-boksprogram eller e-boksapp.

Texten på bilden är: Lånet är klart, klicka på länken för att starta boken. Sedan kommer två alternativ: Låna: läs strömmande och Öppna: ladda ner (EPUB).


Om du behöver ladda ner e-boken igen eller vill fortsätta läsa din strömmande e-bok, finns lånet på sidan Mina lån.

Språk